Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na této stránce bychom chtěli odpovídat na Vaše dotazy ohledně dění v gastronomii, přípravě jídel, receptů a podobně. Vaše otázky budou předávány členům Senior klubu AKCČR a vždy Vám odpovíme. Nemáme patent na rozum a všemu rozumíme jako v jedné relaci TV, kdy vystupuje kuchař, který všechno ví.

My se budeme snažit dát rozumnou odpověď na každou otázku odpovíme .

Nebojte se proto ptát i na receptury a zajímavosti.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

odpověď na dotaz

(Eichner Jiří, 24. 9. 2010 14:40)

Paní Hofbauerová, odpovídám jak to znám já.
Můžeme zmrazovat pouze houby čerstvé, nenapadnuté červíky. A to houby tužší jako jsou hřiby pravé , bedla, křemenáče a jiné jim podobné.
Houby se dobře očistí, nakrájí na větší kousky.Tyto je nejlépe dát do sáčků, které budeme potřebovat vždy najednou k přípravě jídla.rozložíme v menší, tenčí vrstvě a dáme do mražáku.
Je dobré, když je mrazák prázdnější, aby byly houby rychle zmražené.
Jiný postup: na kousky nakrájené houby , krátce osmahneme na oleji , necháme vychladnout a potom je dáme do sáčků a ostatní je stejné jako v předešlé radě.
Zásadně nenechávat houby rozmražovat při přípravě pokrmu a dávat je a připravovat zmrzlé.
Chcete-li zamrazit celé hlavičky hub postupujte stejně jako v prvém případě.
Stále platí, že rychlé zamrazení je nejvýhodnější.
Doufám, že tato informace bude stačit a přeji mnoho dobrých jídel z hub a aby se povedly.
Eichn er Jiří

Jak zamrazit čerstvé houby

(Hofbauerová Libuše, 21. 9. 2010 23:46)

Dobrý den, ráda bych věděla jak nejlépe zamrazit čerstvé houby. Děkuji za odpověď, Hofbauerová

dotaz" kuchyně našich babiček

(Eichner Jiří, 27. 4. 2010 16:26)

Toto obšírné téma je doopravdy na diplomovou práci. Takže ve stručnosti. V této kuchyni se využívaly všechny suzroviny, které byly v domácnosti a na zahrádce.Připravovaly se husté polévky, omáčky. Vše bylo čerstvé( dnes je to bio), maso bylo většinou v den sváteční .Hodně se používaly luštěniny, brambory,ale také to co běhalo na dvorku. Jako slepice, kuřata, krocan, husa.Nezapomeneme ani na ryby jako byl pstruh a losos,který v našich řekách byl chytán.Ze sladkostí to byly koláče, buchty,litá těsta (palačinky, lívance).
Používala se pohanka, proso, jáhly,krupice . Ve všední den se uvařilo například více na oběd a byla to i večeře.Dalo by se říci, že se jedlo zdravěji, protože se jedlo méně a jen v bohatších chalupách si dopřávali. Nebo když byl někdo nemocný dávala se výživná strava a šestinedělkám se vařilo obzvláště dobře.Všechna jídla od babiček byla předávána vlastně jedné generaci od druhé a byla jistě originální.
Budete-li chtít vědět více napište na email jeichner@seznam.cz a mohu se více rozepsat.Děkuji za zájem o kuchyni ze starých dob,kterou je nutno si připomínat. Eichner Jiří

Kuchyně našich babiček

(Gabriela, 26. 4. 2010 20:25)

dobrý den,učím se na hotelové škole a chtěla bych Vás poprosit o radu mim závěrečným tématem viz.nadpis.Stručnou chrakteristiku této příležitosti děkuji mnohokrát za odpověd.Email: Ghabina@seznam.cz

Staročeská kuchyně

(Kulhánek Michal, 25. 3. 2010 12:20)

Dobrý den,mám takovou otázečku. Učím se na gastronomické škole a potřeboval bych poradit trochu se staročeskou kuchyní. Jak se vařilo jaké měly vybavení atd....Děkuji moc za odpověd. můj e-mail: michelin91@seznam.cz

Eichner

(Jiří, 3. 1. 2010 8:08)

Bohužel jsem od pana Tomáše Karneta dotazy nedostal.Protože se mi ihned objeví na mých stránkách a meilem.Doopravdy žádný dotaz nebyl poslán o čemž se můžete přesvědčit na našich stránkách. Bude-li dotaz poslán tak dpovíme.
S přáním krásných dnů v Novém roce 2010
Eichner Jiří

Proč na dotazy neodpovídáte

(Karnet Tomáš, 2. 1. 2010 17:43)

Z Vašich stránek má návštěvník dojem, že na dotazy odpovídáte. Bohužel na dva dotazy jsem odpověď nenašel.

mouka-odpověď

(Eichner Jiří, 20. 10. 2009 5:06)

Tato problematika je již dlouhodobá a to proto, že na trhu je více druhů mouky z různých mlýnů.Obsah lepku, který má mít mouksa je proto v každé mouce jiný. Proto někdy se stane, že pokrm zřídne.
Je dobré provařit pokrm alespoň půl hodiny a bude-li řidší přihustit.
Doporučuji ovšem požívat jeden druh mouky z jednoho mlýna.Na ten si navyknout a potom by měl být výsledek dobrý.
Malá rada .Chceme-li zvýšit obsah lepku namícháme pšeničnou mouku s ječnou, která zvyšuje obsah lepku.Hodí se právě na zahušťování.
Na pečivo ovšem jen mouka pšeničná.
Nejlepší mouka by měla být OO ,protože by měla obsahovat nejvíce lepku. Píši měla,jelikož to právě není vždy pravda a spotřebitel o tom ani neví jaký obsah lepku mouka má.

kvlita mouky

(Adriana Boudníková, 19. 10. 2009 0:24)

Ráda bych se dozvěděla,jak je možné, že jednou udělám jišku a ta mi udrží polévku nebo omáčku hustou a z jiné mouky mi zřídne. A při tom zachovám váhu stejnou. Prosím o radu, jak to udělat, aby mi hustota jídla zůstala. Děkuji Bouníková