recepty, které budou na této stránce bych chtěl psát v širší a i mnohdy i původní a neupravené, což se bude týkat receptů ze starých kuchařek, které s kolegy "študujeme" v památzníku písemnictví a i z vlastních zbírek. Jen prosím o trpělivost, protože nebude to vyloženě neustále a ve velkém množství, ale podle situace a momentálním množství receptů , které budeme mít k dispozici.Již jsem měl 30 receptů, ale bohužel mou neznalostí, jsem je smazal v počítači a potom nebyl čas.Však to všichni senioři znáte.
Václav Pacovský Dcerám českým 1809
Úvod Vám předkládám, jak jsem ho přeložil já osobně.
Nejen urostlost,ohlednost a spanilostVaše cizincům se líbí, ale i úpravnost Vašich pokrmů, jejich jazykům obzvláště lahodí.
Vyznávají skoro všichni, že sobě nikde ještě tak jako v Čechách nepochutnali a proto u nich česká kuchařka u velké vážnosti jest.
Toto napsal šéfkuchař hraběnky Netolické na úvod své kuchařky a já bych jen dodal, že i toto dnes by mělo být platno a český kuchař ve světě uznáván byl.A i česká kmě byla známá v celém světě, dobře připravená a upravená.Proto začínám touto kuchařko,protože Pacovský ji napsal pro České paní a dívky a to v staročeštině.Někde dodržím i sloh a názvosloví, někde vysvětlím a případně se optejte.
Kucařka měla tři díly.Díl první o masytých pokrmech
Díl druhý o jídlech postních,vaječných,vaření zeleniny ,moučných jídlech o strojení ryb
Díl třetí o zadělávaném ovoci- byly to recepty na ovoce zavařované.
Vybírám prozatím z dílu prvého česnekovou omáčku po Vídeňsku.
Na bílou strouhanku se naleje silný hovězí vývar, přidají se nasekané stroužky česneku, kousek čerstvého másla a vše se zavaří. Podává se k masu hovězímu.
Vídeňská hovězí( podle mne telecí) pečeně
Z telecího masa (karbonát ) se nakrájejí kusy,naklepou,nasolí.Skrájí se stroužky česneku,osmahnou na másle a na to se dá maso a na mírném ohni pomalu opékáme.Obracíme a trochu podléváme polévkou.Měkké maso vyjmeme,polévkou šťávu(výpek )zalijeme a cedíme.
Brambory zapečené s uzeným masem
Zašleháme hladkou mouku do smetany,přidáme nastrouhanou vibuli a zavaříme v hustou kaši ( dnes podobná bešamelové omáčce )Uvařené,oloupané brambory nakrájíme na plátky a dáme do vymazaného pekáče máslem.Na brambory rozprostřeme bešamel a pokladem tence nakrájenými plátky uzeného bůčku( můžeme použít dnes též anglické slaniny,nebo tučné šunky od kosti)Střídavě vrstvíme až je pekáč plný.Poslední vrstva musí býti omáčka.Vše upečeme v troubě.
A co takhle moučníky