Jdi na obsah Jdi na menu
 


recepty, které budou na této stránce bych chtěl psát v širší a i mnohdy i původní a neupravené, což se bude týkat receptů ze starých kuchařek, které s kolegy "študujeme" v památzníku písemnictví a i z vlastních zbírek. Jen prosím o trpělivost, protože nebude to vyloženě neustále a ve velkém množství, ale podle situace a momentálním množství receptů , které budeme mít k dispozici.Již jsem měl 30 receptů, ale bohužel mou neznalostí, jsem je smazal v počítači a potom nebyl čas.Však to všichni senioři znáte.

 

Václav Pacovský      Dcerám českým    1809

Úvod Vám předkládám, jak jsem ho přeložil já osobně.

Nejen urostlost,ohlednost a spanilostVaše cizincům se líbí, ale i úpravnost Vašich pokrmů, jejich jazykům obzvláště lahodí.

Vyznávají skoro všichni, že sobě nikde ještě tak jako v Čechách nepochutnali a proto u nich česká kuchařka u velké vážnosti jest.

Toto napsal šéfkuchař hraběnky Netolické na úvod své kuchařky a já bych jen dodal, že i toto dnes by mělo být platno a český kuchař ve světě uznáván byl.A i česká kmě byla známá v celém světě, dobře připravená a upravená.Proto začínám touto kuchařko,protože Pacovský ji napsal pro České paní a dívky a to v staročeštině.Někde dodržím i sloh a názvosloví, někde vysvětlím a případně se optejte.

Kucařka měla tři díly.Díl první o masytých pokrmech

                                 Díl druhý o jídlech postních,vaječných,vaření zeleniny ,moučných jídlech o strojení ryb

                                   Díl třetí o zadělávaném ovoci-  byly to recepty na ovoce zavařované.

Vybírám prozatím z dílu prvého česnekovou omáčku po Vídeňsku.

Na bílou strouhanku se naleje silný hovězí vývar, přidají se nasekané stroužky česneku, kousek čerstvého másla a vše se zavaří. Podává se k masu hovězímu.

Vídeňská hovězí( podle mne telecí) pečeně

Z telecího masa (karbonát ) se nakrájejí kusy,naklepou,nasolí.Skrájí se stroužky česneku,osmahnou na másle a na to se dá maso a na mírném ohni pomalu opékáme.Obracíme a trochu podléváme polévkou.Měkké maso vyjmeme,polévkou šťávu(výpek )zalijeme a cedíme.

Brambory zapečené s uzeným masem

Zašleháme hladkou mouku do smetany,přidáme nastrouhanou vibuli a zavaříme v hustou kaši ( dnes podobná bešamelové omáčce )Uvařené,oloupané brambory nakrájíme na plátky a dáme do vymazaného pekáče máslem.Na brambory rozprostřeme bešamel a pokladem tence nakrájenými plátky uzeného bůčku( můžeme použít dnes též anglické slaniny,nebo tučné šunky od kosti)Střídavě vrstvíme až je pekáč plný.Poslední vrstva musí býti omáčka.Vše upečeme v troubě.

A co takhle moučníky

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář