Jdi na obsah Jdi na menu
 


recepty na velikonoce

31. 3. 2010

Velikonoční recepty podle starých kuchařek a časopisů

Nádivka z kůzlečího kořínku( také může být jehněčí) : 500g kořínku,kořenová zelenina(mrkev,petržel,celer) 300g uzeného,vařeného masa,110g másla, 4 vejce, 4 lžíce mladých,sekaných kopřiv, sůl, mletý pepř,mleté nové koření, 200g strouhané housky 150 ml mléka,máslo na vymazání pekáčku,   postup: kořínek uvaříme v osolené vodě s kousky kořenové zeleniny.Měkký vyndáme a nasekáme drobně (bez hrtanu).Také hrubě umeleme uzené,vařené maso.Utřeme másleo se žloutky,přidáme navlhčenou strouhanku mlékem.Postupně přidáme nasekaný kořínek, mleté uzené maso, nasekané kopřivy,osolíme, opepříme ochutíme mletým novým kořením. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků.Hmotu nalijeme do vymazaného pekáčku a pečeme při 160° 40 minut.

Medový beránek:  4 žloutky,160g moučkového cukru, 140g medu, 4 lžíce vlažné vody, 400g mouky( půl polohrubé a půl hladké),citrónová kůra,lžička mleté skořice, špetka mletého hřebíčku,2 lžíce rumu,1 prášek do pečiva,sníh ze 4 bílků,2 lžíce nasekaných oříšků,tuk a mouka ny formu.   Postup: utřeme žloutkys cukrem a medem do pěny,přidáme vodu,citrónovou kůru,koření a rum.Ušleháme tuhý sníh z bílků. Střídavě s moukou smíchanou s kypřicím práškem do pečiva ,vmícháváme do utřených žloutků.Nakonec vmícháme mleté oříšky a vlijeme do vymazané a moukou vysypané,střední formy. Pečeme při 150° 45 minut

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář