Jdi na obsah Jdi na menu
 


o kuchařkách

23. 1. 2008

 Stále pokračujeme pročítáním kuchařek v Památníku písemnictví. Prozatím chodí stejná sestava a doufáme, že přibudou i další.Byli bychom rádi kdyby přišli i mladí.Vždyť poznánávání je velmi důležitou činností lidskou a já myslím i prvotní.Tentokrát jsme si vybrali tyto kuchařky, které , nebo některé budeme potřebovat i nadále, protože jejich přečtení je zajímavé , ale i složité.

To platí o kuchařce Václava Pacovského z roku 1872, která je psaná ve staročeštině a ještě kurentem,takže je zajímavé rozluštit toto písmo, protože jsme amatéři, ale o to je to zajímavější. Kuchařka se jmenuje "Dcerám českým" . Budete se divit názvu, ale musíme si uvědomit, že

kuchařky byly v tomto 19 století psány hlavně pro domácnosti. Kuchaři pracovali u různých knížat a hrabat a podle mne si tam vychovávali své následovníky a žádná škola kuchařská nebyla, spíše domácí kuchyně a kuchyně šlechtická. Pan Pacovský například pracoval jako vrchní kuchař u hraběnky Alžběty rozené Netolické.Ale jednotlivé postupy se mnoho neliší od dnešních postupů ,ale to si ostatně můžete porovnat v receptech, které také na našich stránkách najdete v letošním roce.

Další kuchařka byla od Emanuela-Persein-Beránka a to Nová domácí kuchařka pro česko-americké hospodyně z roku 1893 vydaná v Chicagu . Zajímavé postupy, receptůry a názory na stolování.

Václav Soukup   Domácí cukrárna    z roku 1906  autor byl vrchní kuchař  a pracoval v Paříži, Londýně a Vídni

Velmi zajímavá je i kuchařka od paní M.D. Rettigové z roku 1837 i když v dnešní době máme výhrady k surovinám , které se v té době podle autorky dávaly do pokrmů.Ale inspirace a porovnání stojí za to.

Jak a čím se živit , to je další titul ,který jsme četli. Autorka ˇUlehlová-Tilschová

 v této knize zajímavým způsobem seznamuje se surovinami, které jsou důležité pro lidskou výživu a i o výživě jako takové s návrhy jídelního lístku a ten je takový, že dnešní dietolog by ho mohl klidně použít i když knížka byla vydána v roce 1937.

Nakonec jsme si nechali "Bibli" každého kuchaře a to je kuchařka od světoznámeého Escoffiera-francouzského kuchaře.Titul - Le guide Culinare  byla vydána v roce 1932 v Německu a také je psána v němčině,názvy jídel také ve francoužštině.Volně přeloženo je to kuchařka moderní francouzské a mezinárodní kuchyně.Stojí za to si ji přečíst.

Tyto kuchařky přiblížíme více u receptur, nebo budete-li chtít tak odpovím na dotazy, budu-li znát odpověď a proto pište do komentářů své názory i na dnešní gastronomii, kuchařky, vaření a podobně .Rádi se o Vaše názory a připomínky podělím s ostatními členy senior klubu.Samozřejmě dotazy zodpovíme .

Nyní zase jedna bezejmenná kuchařka, která nemá počáteční  ani konečné listy , je psána švabachem a podle mne tak rok 1830 nebo možná i dříve.sloh v této kuchařce je velmi zajímavý a je někdy nesnadné pochopit sled postupů. Proto tyto kuchařské knihy( které byly hlavně pro ženy v domácnostech-hospodyňky) by měly překládat hlavně kuchaři. Setkal jsem se v překladech s chybným technologickým postupem.

Také je velmi zajímavá kuchařka od autorky Hansgirgové z roku 1869 , kterou porovnávám s ostatními kuchařkami jako je Rettigová a mnoho dalších až do 20 . století.Srovnání je zajímavé a mnohý recept je stále obměňován.

Podívejtem se na foto album, kde najdete nejen ukázky starých knih ale také fotografie z činnosti našeho senior klubu.

Tak Varu Var a seniorům zdar     Váš  Eichner Jiří

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Elektronické kuchařské knihy

(Mazáč jiří, 24. 2. 2012 23:35)



Staročeské umění kuchařské - Čeněk Zíbrt, Prof. Dr. Rozsáhlé dílo provázející historií kuchařství, nejen českého od středověku do 18. století. Obsahuje v sobě řadu historických kuchařek s nesčetnými recepty. Řada pramenů ke studiu, dobové zprávy o hostinách na dvoře panovníka a významných rodů a další historické fakty. Velké množství historických receptů s fantastickými názvy jídel, které by jistě ozvláštnily nejeden fádní jídelní lístek. Obsah pod ikonou knihy. Jazyk český. Adobe PDF - 660 stran - 140 MB.

Česká kuchyně za dob nedostatku před sto lety - Čeněk Zíbrt, Prof. Dr. Publikace, jejíž první vydání vyšlo v roce 1917, je zaměřena na netypické zdroje obživy, ke kterým se z větší či menší míry muselo uchylovat obyvatelstvo v českých zemích v dobách nedostatku. Autor se zaměřil na období roku 1817, kdy téměř v celé Evropě, v důsledku tíživých hospodářských podmínek, způsobených předešlými roky neúrody, zavládl hlad. Kromě toho lze zde nalést řadu neobvyklých receptů, které ze současného pohledu jsou spíše delikatesami (úpravy žab, hlemýžďů, želv, různé druhy ptactva, bylin...). Jazyk český. Adobe PDF - 94 stran - 15 MB.

Česká strava lidová - M. Úlehlová Tilschová. Rozsáhlá publikace zabývající se historií stravování na českém území. Vývoj stravování, jednotlivé druhy potravin, zpracovávané v kuchyních, včetně některých dnes již "exotických". Jídla připravovaná u příležitosti výročí a svátků, jídla každodenní. Vliv nových druhů potravin přivezených z Ameriky. Množství receptů a návodů. Kniha je čtivá a vhodná i pro folkloristy. Jazyk český. Adobe PDF - 623 stran - 9,5 MB.
Tyto kuchařské knihy možno koupit přes internet v elektronické podobě na www.digibooks.cz

Nejstarší kuchařské knihy

(Napravil Jiří, 18. 2. 2008 23:04)

NEJSTARŠÍ KUCHAŘSKÉ KNIHY
Nejstarší kuchařské knihy překvapí svou fantazií i děsivostí
"Lidé jedí od vynálezu kuchařského umění dvakrát více než vyžaduje příroda," stěžoval si Benjamin Franklin, jeden ze zakladatelů Spojených států, a to pokaždé, když byla řeč o kuchařkách. Může mít pravdu. Jenže právě kuchařky přinesly onu rozhodující rozmanitost do jednotvárnosti vaření.
Kuchařka totiž udělala z vaření umění a umožnila vzestup kuchařských umělců. Rakouské národní knihovně jsou nejstarší a nejvzácnější kuchařky v Evropě..
Ve sbírce jsou středověké kuchařky, např. Kuchařský rukopis kláštera sv. Doroty z roku 1400. Kuchařky z této doby překvapují svými recepty, které jsou na jedné straně plné fantazie a na straně druhé občas poněkud děsivé. Některé velkoryse zdobené rukopisy navíc poskytují písemné i obrazné informace o povaze a přípravě tradičních a exotických přísadách.

Vynález knihtisku dopomohl kuchařkám k jejich nezadržitelné slávě. Například bohatě ilustrovaná renesanční kuchařka papežského kuchaře Bartolomea Scappiho nebo kurfiřtského dvorního kuchaře Marcuse Rumpolda určitě patří k nejpůsobivějším příkladům renesance. Kuchařky z dob baroka se věnují nejrafinovanějším nápadům pro tehdejší kulturu stolování.
Naproti tomu nesčetné množství kuchařek z 19. století představuje pestrost kulinářského státu mnoha národů, kterým tehdejší Rakousko bezpochybně bylo. Sbírka obsahuje i kuchařky, které se věnují zdravé výživě, koření a způsobu zavařování. Nechybí ani témata kuchyň jako pracoviště, jídlo jako lék a zároveň jed, globalizace v oblasti vaření či kuchyňské rituály - umění krájení masa či dekorativní skládání ubrousků.