Jdi na obsah Jdi na menu
 


zajímavosti z dění v gastronomii

21. 3. 2009

V Londýně existuje restaurace, kde všechen personál je holohlavý. V tomto podniku využívají tohoto k ražení hesla'' u nás nenajdete v polévce ani vlásek.

V roce 1543 jste dostali za dva groše - polévku, jídla ze dvou druhů mas, dvou druhů ryb nebo drůbeže a dále hrách a sýr. Jak by to bylo dnes?

'' za dva na ruku '' jídlo pražské chudiny, prodávané před 15O lety v průjezdech hospod v Dlouhé třídě. Byly to šťouchané brambory se škvarky, nebo tak zvaný ''saures '' což byla směs z plíček,jater a stála -šesták.Pro movitější '' chudé'' byly opékané jaternice za 4 krejcary, nebo smažené telecí nožičky - jeden kus za 6 krejcarů.

Velmi zvláštní a prý jedinečnou a zdravou polévku připravuje jeden mexický šéfkuchař z komárů.

Nejvíce restaurací , kde se upravují hadi jak vařením, smažením, ale pžipravují je i syrové, je v Japonsku

Údajně nejvíce receptů na jídla z banánů má Nadi Suparidiová z Indonesie. Většinu jich má po své babičce a je jich kolem 200

Vědci přišli při výzkumu složení stravy předků na to, že byla složena ze 65% z ovoce a zeleniny, poté převážně maso z ryb a zbytek připadal na tuky.   Tak to byla zdavá výživa.A to na to přišli sami a nemuseli jimto doporučovat doktoři, inženýři a odborníci na výživu jako dnes.

Jedno zajímavé heslo - '' Nic tolik nepřiutí muže k vaření jako žena, která vaří ráda a neumí to, nebo jako žena, která vaří dobře, ale nechce ! ''

Z nápisu na stěně Osiriova chrámu v Memfidě se dočteme : první polévka byla uvařena v Egyptě ve třetím století před naším letopočtem. Uvařil ji otrok Menes ze slepice, kterou ukradl ve faraonově drůbežárně.Ale když ji chtěl sníst, sebrali ho stráže i s hrnkem v ruce a předvedli před panovníka.Nejdříve otroka chtěli popraviti. Faraon ucítil vůni z hrnce a ochutnal. Polévka mu tolik zachutnala, že Menesa jmenoval svým osobním kuchařem.

Naši předkové konzumovali vš co dávala země a lesy. Takže na tabulích se objevilo maso z orla,labutě, ježci,medvědí tlapy, bobří ocasy, veverky , ale i zpěvné ptactvo jako skřivánci, slavíci nebo špačci.

Nejstarší jídelní lístek , který je ve sbírkách Muzea hlavního města Prahy si dal vytisknout Matyáš přibík v roce 1857, majitel restaurace v Jindřišské ulici. V nabídce je 28 vařených jídel, 14 druhů pečení, 6 druhů zvěřiny, 6 druhů ryb,8 různých studených předkrmů a 4 druhy salátů.      Neschází mu tam jako dnes minutky, hranolky, hamburgery?  Co vy na to ? 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

příspěvek

(Josef Kosáček, 15. 4. 2009 0:57)

Tento článek o gastronomi je velice zajímavý. Zřejmě to napsal někdo z lidí, kteří chodí, jak napsali do Památníku písemnictví na Strahově, a pečlivě tam studují receptury a jiné zajmavosti ze starých kuchařek. Vy Pražáci holt máte štěstí, že jste prakticky vždy ve středu dění. A já vám ho ze srdce přeji. Váš Kosáček